PROBIOSOIL W ZASTOSOWANIU DOGLEBOWYM
- Tomasz Świąder

- 25 maj 2021
- 3 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 19 lis 2021
Probiosoil to preparat zawierający zespół różnych, starannie wyselekcjonowanych szczepów pożytecznych mikroorganizmów (tlenowych i beztlenowych) powszechnie występujących w naturalnym środowisku na całym świecie. W ich składzie znajdują się między innymi bakterie kwasu mlekowego, drożdże i bakterie fotosyntetyczne.
Mikroorganizmy te stanowią konsorcjum żywych kultur probiotycznych bakterii mogących współistnieć w postacie ciekłej i współpracować na zasadzie synergii. Po zastosowaniu do gleby w postaci szczepionki glebowej mikroorganizmy te, współdziałając zespołowo, poprawiają jakość gleby. Mogą one w sposób pośredni, lub bezpośredni znacznie wpływać na prędkość wzrostu roślin, oraz na stan ich zdrowia.
Mikroorganizmy są tak dobrane, że każdy z nich spełnia ściśle określoną rolę: wzajemnie się uzupełniają i ubogacają w działaniu. Są naturalną, żywą substancją niemodyfikowaną genetycznie, całkowicie przyjazną zdrowiu ludzi, zwierząt i roślin.
Najszybciej obserwowaną zmianą po zastosowaniu Probiosoil jest poprawa struktury gleby, która staje się gruzełkowatą. W wyniku procesów zachodzących w glebie zostają udostępniane trudno przyswajalne dla roślin związki mineralne. Zahamowane zostają procesy gnilne, a przemiany zachodzą w formie fermentacji, przyspieszają humifikację materii organicznej.
Substancje wytwarzane w procesach metabolizmu mikroorganizmów dezynfekują glebę, hamując rozwój szkodliwych organizmów i wzmacniają rośliny. Zmiana mikroflory glebowej prowadzi do ograniczenia ilości patogenów glebowych (zarówno grzybów chorobotwórczych, jak i szkodników) i odradzania życia biologicznego Gleba zdrowieje. Rośliny mają coraz silniejszy system korzeniowy.
Po obumarciu roślin mikroorganizmy rozkładają korzenie rozluźniając glebę. W miejsce korzeni tworzy się naturalny system kapilar. Zwiększa to pojemność wodną powodując lepsze magazynowanie wody. Ma to szczególnie znaczenie podczas ulewnego deszczu. Gleba o wysokiej zawartości próchnicy i gruzełkowatej strukturze pochłania wodę i nie pozwala, aby woda wymywała jej wierzchnią żyzną warstwę. Gleba taka nie ma tendencji do zlewania i zasklepiania się. Zanika podeszwa płużna. Głębokość orki powinna być jak najpłytsza. Należy ją stosować tylko wtedy, gdy jest do przykrycia materia organiczna. Najkorzystniejsze są uprawki powierzchniowe.

Mikroorganizmy zawarte w Probiosoil przywracają dominację mikroorganizmów pożytecznych, regenerujących siłę rodną gleby. Taka gleba nabiera lepszych cech.
Pożyteczne mikroorganizmy optymalizują procesy przemiany materii, udostępniania związków mineralnych, witamin, enzymów i hormonów. Zmniejszają potrzebę ewentualnego nawadniania.
Cechy zdrowej gleby
W zdrowej glebie w ryzosferze (strefie włośnikowej) znajduje się wielkie bogactwo pożytecznych mikroorganizmów i produktów ich przemiany materii – substancji odżywczych dla roślin. To jest naturalne zabezpieczenie potrzeb pokarmowych roślin, szczególnie jest ono efektywne w okresach suszy, lub po uszkodzeniach mechanicznych i chemicznych.
Zestresowana roślina ma utrudnioną możliwość czerpania składników z roztworu glebowego i wówczas mikroorganizmy spełniają funkcję swoistej kroplówki podając roślinie potrzebne substancje odżywcze.
Optymalne cechy gleby zabezpiecza udział kultur mikrobiologicznych na wysokości ok. 5% próchnicy w uprawianej glebie. Taki stan żyzności gleby gwarantuje właściwą relację węgla-C do azotu-N w uprawianej glebie.
Zmotywowane do zwiększonej aktywności przez Probiosoil bakterie fotosyntetyzujące wiążą azot – poprawiając znacznie tę relację. Tym, między innymi, tłumaczy się fakt możliwości zmniejszania nawożenia mineralnego bez strat w wysokości plonu.
Po kilku latach stosowania Probiosoil uzyskujemy oszczędności w ilości stosowanych nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin od 60 do 100%.
Zdrowa rodna gleba, czyli zawierająca optymalną ilość próchnicy-humusu uniemożliwia wypłukiwanie azotu do wód. Ta funkcja gleby ma nieocenione znaczenie i winna być wyznacznikiem, drogowskazem działania wszystkich ludzi, dla których zdrowe środowisko jest ważne.
Zdrowa gleba dezaktywuje metale ciężkie uniemożliwiając przedostawanie się ich do uprawianych roślin.
Zdrowa gleba ma odczyn pH obojętny. Dlatego też należy z wielką uwagą podchodzić do wapnowania gleb.
Przekonanie, że duże dawki wapnia (dawka powinna uwzględniać stopień zakwaszenia gleby) poprawiają strukturę gleby jest fałszywe i w konsekwencji prowadzi do jej degradacji, zlewania się, spiekania i utraty struktury gruzełkowatej gleby. Procesy chemiczne zachodzące w glebie szczególnie po wapnowaniu wapnem tlenkowym, jak i węglanowym są zabójcze dla wszystkich mikroorganizmów w glebie.



Komentarze