KORZYŚCI WPROWADZANIA MIKROORGANIZMÓW DO GLEBY
- Tomasz Świąder

- 25 maj 2021
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 19 lis 2021
Wprowadzenie mikroorganizmów probiotycznych do gleby skutkuje wyparciem drobnoustrojów niebezpiecznych dla roślin.
Dodatkową zaletą jest detoksykacja gleby z pozostałości po pestycydach oraz dejonizacja metali ciężkich, dzięki czemu substancje te nie przedostają się do roślin.
Trzeba jednak być świadomym tego, że Probiosoil to preparat mikrobiologiczny, składający się z organizmów żywych mających naturalne wymagania co do wilgotności, temperatury i zawartości substratu pokarmowego, by mogły rozmnożyć się i dominować w glebie.

Tabela poniżej przedstawia wyniki eksperymentu laboratoryjnego przeprowadzonego na ciężkiej glebie przez profesora Pfeiffera w Kalifornii. [Czas uwalniania NPK po zastosowaniu mikroorganizmów]

Wyniki eksperymentu odpowiadają na pytanie, dlaczego po zastosowaniu Mikroorganizmów Probiotycznych plony zwyżkują mimo, że mikroorganizmy nie są nawozem.
W miarę wzrostu ilości mikroorganizmów w glebie intensyfikuje się ich pozytywne działania. Bakterie te potęgują działanie pozostałych mikroorganizmów syntetyzujących, w tym bakterii nitryfikujących i grzybów symbiotyczych.
Dzięki „Mykoryzie” (symbiozie grzybów z korzeniami) rośliny otrzymują około 90% więcej azotu(N), 75% potasu(K) i 200% fosforu(P), niż rośliny pozbawione partnera grzybowego.
Grzyby symbiotyczne działają jak antybiotyk i chronią korzenie roślin przed grzybowym patogenem chorobotwórczym.
Chcąc mieć zdrową, produktywną glebę należy czynić wszystko, aby zachodziły w niej właściwe procesy mikrobiologiczne.
Można to uzyskać stosując Probiosoil i dbając o odpowiednią ilość substancji organicznej wprowadzanej do gleby.



Komentarze