top of page
Szukaj

KORZYŚCI WPROWADZANIA MIKROORGANIZMÓW DO GLEBY

  • Zdjęcie autora: Tomasz Świąder
    Tomasz Świąder
  • 25 maj 2021
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 19 lis 2021


Wprowadzenie mikroorganizmów probiotycznych do gleby skutkuje wyparciem drobnoustrojów niebezpiecznych dla roślin.


Dodatkową zaletą jest detoksykacja gleby z pozostałości po pestycydach oraz dejonizacja metali ciężkich, dzięki czemu substancje te nie przedostają się do roślin.

Trzeba jednak być świadomym tego, że Probiosoil to preparat mikrobiologiczny, składający się z organizmów żywych mających naturalne wymagania co do wilgotności, temperatury i zawartości substratu pokarmowego, by mogły rozmnożyć się i dominować w glebie.



ree


Tabela poniżej przedstawia wyniki eksperymentu laboratoryjnego przeprowadzonego na ciężkiej glebie przez profesora Pfeiffera w Kalifornii. [Czas uwalniania NPK po zastosowaniu mikroorganizmów]


ree

Wyniki eksperymentu odpowiadają na pytanie, dlaczego po zastosowaniu Mikroorganizmów Probiotycznych plony zwyżkują mimo, że mikroorganizmy nie są nawozem.


W miarę wzrostu ilości mikroorganizmów w glebie intensyfikuje się ich pozytywne działania. Bakterie te potęgują działanie pozostałych mikroorganizmów syntetyzujących, w tym bakterii nitryfikujących i grzybów symbiotyczych.


Dzięki „Mykoryzie” (symbiozie grzybów z korzeniami) rośliny otrzymują około 90% więcej azotu(N), 75% potasu(K) i 200% fosforu(P), niż rośliny pozbawione partnera grzybowego.


Grzyby symbiotyczne działają jak antybiotyk i chronią korzenie roślin przed grzybowym patogenem chorobotwórczym.


Chcąc mieć zdrową, produktywną glebę należy czynić wszystko, aby zachodziły w niej właściwe procesy mikrobiologiczne.

Można to uzyskać stosując Probiosoil i dbając o odpowiednią ilość substancji organicznej wprowadzanej do gleby.

 
 
 

Komentarze


Interesują Cię nasze nowości?

Będzie nam miło, gdy zapiszesz się do newslettera:

Dziękujemy za przesłanie!

©2021 by LIVING FARM

bottom of page